Jak naostrzyć siekierę? 4 proste zasady
Siekiera to przydatne narzędzie o szerokim zastosowaniu w gospodarstwie domowym. Jednak, wraz z użyciem jej ostrze zaczyna się tępić, co może znacznie utrudnić cięcie i wpłynąć na efektywność twojej pracy. Chcesz wiedzieć, jak naostrzyć siekierę? Koniecznie przeczytaj!
Jak naostrzyć siekierę? Proste zasady
Ostrzenie siekiery to jedna z czynności, która jest konieczna, aby narzędzie było w pełni funkcjonalne. To dzięki regularnej konserwacji możesz korzystać z niej przez wiele lat, bez konieczności kupowania nowego sprzętu. Przy przeciętnej eksploatacji, siekiera powinna być naostrzona przynajmniej raz w roku. Aby dobrze wykonać to zadanie, trzymaj się kilku ważnych kroków.
1. Oceń stan siekiery
Sprawdzanie jakości cięcia powinno odbywać się przy każdym użyciu siekiery. Jeśli zauważysz pogorszenie jej działania – to odpowiedni czas na ostrzenie.
Jednak, gdy dostrzeżesz na niej poważniejsze uszkodzenia, takie jak pęknięcia czy luzowania – powinieneś zainwestować w nowy sprzęt. O tym, jaka siekiera jest najlepsza do drewna, przeczytasz na https://wnetrzadlaciebie.com/jaka-jest-najlepsza-siekiera-do-rabania-drewna.
Dobra siekiera do rąbania drewna to nie tylko ostrość. Powinna ona spełniać określone cechy. Wyróżniamy różne rodzaje tego narzędzia. np, ciesielskie, uniwersalne i do rozłupywania. Więcej na ich temat dowiesz się na https://www.swiatmagazyn.pl/dobra-siekiera-do-rabania-drewna-jaka-wybrac-rodzaje-i-zastosowanie.
Pamiętaj, że wadliwe narzędzie jest nie tylko mało efektywne, ale jego użycie może stanowić dla ciebie zagrożenie.
2. Ostrz zgodnie z użytym narzędziem
Ostrzenie można wykonać z użyciem różnych narzędzi. Wybierz to, które wydaje ci się najbardziej praktyczne.
Kamień szlifierski
Wybierz kamień o dwóch stopniach ziarnistości, który jest przeznaczony do ostrzenia narzędzi. Gradacja 800-3000 jest odpowiednia do ostrzenia właściwego, a 4000- 6000 sprawdza się do wykonywania poprawek. Okrężnymi ruchami przesuwaj ostrze siekiery po zwilżonym wodą kamieniu, zachowując stały kąt ok. 15 – 20 stopni.
Zmieniaj strony szlifowania. Staraj się robić to stopniowo i płynnie do czasu uzyskania potrzebnej ostrości.
Pilnik płaski
Pilnik do metalu może służyć do ostrzenia siekiery. Jest on o odpowiednio wysokiej gradacji, aby poradzić sobie z narzędziem i usunąć z niego wszelkie nierówności. Przesuń pilnikiem wzdłuż ostrza siekiery „po prąd”, czyli w przeciwnym kierunku do cięcia. Pilnik przyciskaj, wykonując ruch do przodu, a cofając, używaj mniej siły. Nie zmieniaj kąta szlifowania, który ma wynosić 90 stopni. Staraj się stosować równomierny nacisk aż krawędź będzie dostatecznie ostra.
Szlifierka
Ta metoda jest szybsza i nie wymaga użycia siły. Do użycia szlifierki potrzebne są jednak umiejętności jej obsługi i ostrożność. W zależności od rodzaju urządzenia – siekierę będziesz trzymał w ręce lub musiał ją przymocować do stołu np. za pomocą ścisku.
Jeśli posiadasz szlifierkę ręczną, wykonuj ostrzenie umocowanej na płasko siekiery i ostrz płynnymi i zdecydowanymi ruchami. Czynność powtarzaj z obu stron. Nie dopuść do zbyt długiego kontaktu ostrza z tarczą, aby nie doprowadzić do jego przegrzania i uszkodzenia.
Szlifierka stojąca wolnoobrotowa pozwala ostrzyć na mokro, więc jej obsługa jest czystsza i spokojniejsza. Wszelkie opiłki spływają z siekiery podczas czynności, więc nie ma tak dużego ryzyka ich odpryśnięcia. Przykładaj stopniowo krawędź do obrotowej części. Twoje ruchy powinny być jednostajne i zdecydowane. Podczas szlifowania trzymaj palce z dala od ostrza.
Pamiętaj, aby szlify wykonywać zawsze od siebie, a nie w swoją stronę. Koniecznie zabezpiecz oczy specjalnymi okularami ochronnymi. Zminimalizuje to ryzyko wypadku.

3. Sprawdź ostrość
Gdy naostrzysz już siekierę, możesz wykonać test ostrości. Możesz użyć do tego kawałka drewna. Jeśli narzędzie z łatwością przecina materiał i go nie uszkadza – nie wymaga ono dodatkowych szlifów. Jednak, kiedy ostrze nie radzi sobie z zadaniem, możesz ponowić całą czynność, aż do pożądanego rezultatu.
4. Wyczyść i zakonserwuj
Ostatnim krokiem jest oczyszczenie siekiery z resztek opiłków. Omieć, a następnie przetrzyj ostrze ściereczką. Jeśli zauważysz na niej rdzę – możesz użyć do jej usunięcia specjalnych środków lub zostawić na noc w occie. Na koniec nałóż na całość trochę oleju do konserwacji narzędzi. Rozsmaruj go równomiernie i pozostaw do wyschnięcia.
Podążając za tymi krokami, wykonasz ostrzenie w profesjonalny sposób i przedłużysz żywotność swojej siekiery.

Ostrzenie siekiery na mokro czy na sucho?
Narzędzia ze stali hartowanej bardzo łatwo ulegają przegrzaniu. Mogą wówczas ulec rozhartowaniu, czyli utracić swoją twardość i stać się bardziej podatnymi na uszkodzenia. Aby tego uniknąć, zaleca się wybieranie metod na mokro, zarówno ręcznych (kamień szlifierski), jak i mechanicznych (szlifierka wolnoobrotowa).
Jak naostrzyć siekierę – podsumowanie
Ostrzenie siekiery jest czynnością, którą powinieneś przeprowadzać regularnie, jeśli chcesz, aby twoje narzędzie działało w odpowiedni sposób. Praca ostrą siekierą jest efektywna i bezpieczna, a jej konserwacja pozwala na korzystanie z niej przez wiele lat.
Zaniedbanie tej procedury sprawi, że cięcie drewna okaże się nie lada wyzwaniem i wpłynie negatywnie na żywotność siekiery. Staraj się monitorować stan ostrza regularnie, a w razie poważniejszych uszkodzeń – wymień je na nowe.